26/03/2019

De geldzuil bij Albert Heijn Nesselande heeft afgelopen jaar ruim € 1.250 aan vreemd en oud en geld opgebracht voor staaroperaties in derdewereldlanden.

Elke Nederlander heeft wel vreemde en oud geld in de keukenla liggen en weet niet goed wat er mee te doen. Via de geldzuil kan er deze zinvolle bestemming aan gegeven worden. De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogstbiedende verzamelaar verkocht.

De besteding gaat volgens het “Robin Hood” principe: rijken betalen voor armen. Elke € 10 van de actie verhoogt Wilde Ganzen tot € 15. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie € 30 kost. Rijken betalen € 15 boven de kostprijs. Met onze bijdrage van €15 heeft de kliniek dan €30 om een arme blinde gratis te opereren. Een indrukwekkende film over een oogkamp in de Himalaya staat op www.vreemdenoudgeld.nl

De Lionsclub Capelle IJsselrijck (zie ook https://capelle.lions.nl) is een van de vijftig clubs in Nederland die aan de actie deelneemt. Jaarlijks wordt ruim € 100.000 bijeengebracht, goed voor ruim 6000 oogoperaties. De Lions zijn onbetaalde vrijwilligers en bij acties van hen blijft er nooit iets aan de “strijkstok” hangen. Mede daarom werd de charitatieve tak van de Lions tot de beste Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) ter wereld uitgeroepen. Met 1,4 miljoen Lions in 205 landen, zijn de Lions wereldwijd de grootste serviceclub.

Filiaalhouder Bart Visscher en Lionsclublid Ben van Brakel