15/03/2018

Donderdagavond 15 maart werd gevuld met een lezing over 5000 jaar Chinese beschaving

Oude Chinese cultuur
Mevrouw KaYan Wong (zie foto hieronder) van de organisatie Falun Gong* hield 15 maart j.l. een gastlezing over de 5.000 jaar oude historie van China. Daarmee is haar historie veel ouder dan die van onze westerse geschiedenis.


In het authentieke China speelde spiritualiteit (en moraliteit) steeds een grote rol, te beginnen met het Taoïsme (2.700 – 250 jr BC); hierbij is het onzichtbare en ontastbare van belang en gaat de mens op zoek naar het ware zelf. Kennis werd steeds doorgegeven aan volgende generaties. Een tweede grote leerschool was die van Confucius (vanaf ca. 500 jr BC), waarbij vijf deugden -rechtvaardigheid, integriteit, goedheid, wijsheid en fatsoen- een kernrol kregen. Als derde leer, met behoud van wat men uit de andere leerscholen had geleerd, deed het Boeddhisme haar intrede rond het begin van onze jaartelling (AD). Bij deze laatste is o.a. mediteren, mededogen en het nastreven van compassie belangrijk. Behalve voor spiritualiteit werden deze inzichten ook gebruikt voor o.a. de krijgskunst en de geneeskunde. Tijdens de Tang Dynastie (618- 907 AD) hebben deze drie leerscholen de Chinese cultuur tot een hoogtepunt doen stijgen.


In 1949 werd de oude Chinese cultuur plotseling vernietigd door het communisme, die haar als een bedreiging voor de absolute macht zag. Het absoluut materialisme en atheïsme werden door de communistische partij ingevoerd. Shen Yun is een Amerikaanse dansgezelschap, die de verloren cultuur via dans probeert terug te brengen. Yun is een innerlijke geesteshouding die via expressie wordt overgebracht op het publiek. Op 15 mei is er een optreden van dansgroep Shen Yun in het Nieuwe Luxortheater te Rotterdam.


*Falung Gong is een Boeddhistische spirituele zelfdiscipline gericht op het verfijnen, of cultiveren, van lichaam en geest. de organisatie die de oude Chinese cultuur tracht te herstellen met behulp van drie waarden: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Sinds 1999 heeft de Chinese regering Falung Gong verboden. Zie ook: http://nl.falundafa.org/